Laxeermiddel

Een hele industrie leeft van de strijd tegen obesitas, en niet iedereen wordt warm van een koolhydraatarme lunch. Het aantal dieetproducten is duidelijk. Niet alle zijn nuttig. Sommige lightproducten stimuleren de eetlust zelfs nog meer. Naast de speciaal op maat gemaakte voedingsmiddelen zijn er ook aanbiedingen van de apotheek of drogisterij.

Laxeermiddel

Laxeermiddelen zijn niet geschikt om af te vallen. Ze worden alleen gebruikt om tijdelijke indigestie te verhelpen. Vooral langdurig gebruik leidt tot constipatie en andere gezondheidsproblemen.

Eetlustremmers

Sinds de jaren zestig komen met grote regelmaat preparaten op de markt die gericht zijn op het terugdringen van eetlust en honger. Aanvankelijk waren het amfetaminederivaten. Onder andere het preparaat cathine is momenteel nog beschikbaar. Het middel werkt in op de sympathische zenuw en kan als ongewenste bijwerking de hartslag verhogen. De belangstelling voor eetlustremmers is intussen wat afgenomen. In plaats daarvan kwamen medicijnen die ingrijpen in het lipidenmetabolisme in de mode. Momenteel wordt een medicijn voor de behandeling van diabetes gepromoot als een “dieetinjectie”. Het gewichtsverlagende effect van al deze middelen is redelijk beheersbaar. Tijdelijk gewichtsverlies wordt gekocht ten koste van soms aanzienlijke bijwerkingen. Na het stoppen van de voorbereidingen treedt meestal het bekende jojo-effect in en wordt het oorspronkelijke gewicht snel bereikt of weer overschreden. Aan de andere kant kan blijvende schade aan de gezondheid overblijven.

Drankjes voor gewichtsverlies

De meeste zijn poederproducten die moeten worden opgelost in water of magere melk. Ze vervangen de dagelijkse maaltijden. Het afslankende effect wordt veroorzaakt door een verminderde calorie-inname (tussen 800 en 1200 calorieën per dag). Het gebruik van de afslankdranken strekt zich meestal uit over meerdere weken. Medisch toezicht tijdens de duur van het respectieve dieetplan wordt aanbevolen. Met dit dieet kun je snel afvallen. Of het bereikte lichaamsgewicht behouden kan blijven, hangt af van het feit dat je daarna niet terugvalt in oude eetgewoonten. Sommige gebruikers hebben last van spijsverteringsproblemen of de eentonigheid van dit vloeibare dieet. Als alternatief kan een vergelijkbaar gewichtsverlies ook worden bereikt met een dieet dat rijk is aan eiwitten maar arm aan koolhydraten.

Voedingssupplementen

Vezelrijke producten die de maag vullen maar nauwelijks calorieën bevatten, zijn wijdverbreid. Deze voedingssupplementen verminderen hongergevoelens en kunnen de eerste stappen naar gewichtsverlies vergemakkelijken. Bij radicaal gewichtsverlies kan het zinvol zijn om vitamines, mineralen en sporenelementen in te nemen. Dit mag u echter niet alleen doen, maar alleen op medisch advies.

Door Net Vind