Bitcoin

Een crypto- of cybervaluta is digitaal geld. Cryptografie is de wetenschap van het versleutelen van informatie. De digitale valuta zijn gebaseerd op dit principe. Alle gegevens over eigenaren en bewegingen worden versleuteld opgeslagen. En niet alleen op één server, maar op enkele duizenden tegelijk. Elke transactie wordt decentraal opgeslagen in een netwerk. Daarom is het bijna onmogelijk om transacties te vervalsen. Dit systeem wordt blockchain genoemd.

Voorstanders zien cryptocurrencies als het antwoord op traditionele financiën. Omdat digitaal geld geen banken meer nodig heeft, worden de eigenaren zelf financiële instellingen. Er is geen centraal orgaan dat de geldstroom en de valuta controleert. De kopers hebben altijd de controle, maar zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor de veiligheid van het onroerend goed.

Hoe lang bestaan ​​cryptocurrencies en wie heeft ze uitgevonden?

Begin jaren negentig besprak een groep programmeurs en cryptografen manieren om de privacy in de digitale ruimte via e-mail te beschermen. Gebaseerd op de term ‘cyberpunk’ noemden ze zichzelf Cypherpunks. Een bekende vertegenwoordiger is de Brit Adam Back. Hij ontwikkelde de eerste proof-of-work-methode waarop cryptocurrencies zijn gebaseerd. Simpel gezegd, de verzendende computer bewijst dat het een bepaalde hoeveelheid rekeninspanning vergde voor het uitgaande bericht. Het oorspronkelijke doel van de proof-of-work-methode was het vermijden van spam.

Een actief lid van de cypherpunk-beweging is ook de anonieme uitvinder van Bitcoin: Satoshi Nakamoto. De naam is echter een pseudoniem, de identiteit is vandaag de dag nog onbekend. Vanwege de proof-of-work-methode wordt aangenomen dat Adam Back zich achter het pseudoniem verschuilt. Anderen geloven dat Satoshi Nakamoto niet een enkele persoon is, maar een groep. Op 1 november 2008 presenteerde Satoshi het idee van een cryptocurrency in “The Cryptography Mailing List”. Hij noemde het Bitcoin. De eerste transactie met Bitcoin werd slechts twee maanden later gedaan, op 12 januari 2009. Sinds 2011 trekt de uitvinder zich steeds meer terug en laat de verdere uitwerking van zijn idee aan anderen over. Iedereen die geïnteresseerd is in de gedetailleerde geschiedenis van Bitcoin kan meer te weten komen op deze interactieve tijdlijn.

Welke cybervaluta’s zijn er?

Er zijn nu meer dan 3000 cryptovaluta’s. Maar slechts ongeveer 100 bereiken een dagelijks handelsvolume van meer dan $ 1.000. Terwijl Bitcoin het best bekend staat als de eerste cryptocurrency, vechten ook Ether, Ripple en Litecoin voor hun plaats. Nieuwsgierige valuta’s zoals cryptokitties winnen ook aan populariteit. Het doel is hier om zo speciaal mogelijke virtuele katten te fokken en deze vervolgens met winst te verkopen.

Hoe werkt Bitcoin technisch?

De belangrijkste technische basis van cryptocurrencies is de blockchain. Deze “blockchain” is gebaseerd op drie concepten. De eerste is het open kasboek. Elke transactie binnen de blockchain is publiekelijk zichtbaar voor elke netwerkdeelnemer. Door dit principe van meervoudige controle worden ongeldige transacties binnen korte tijd als zodanig afgewezen. Als iemand bijvoorbeeld meer bitcoins wil overmaken dan hij bezit, wordt de transactie niet uitgevoerd. Om te voorkomen dat dit open kasboek wordt gemanipuleerd, is het bij het tweede concept gedecentraliseerd. De informatie wordt niet alleen op een computer opgeslagen, maar op een heel netwerk van apparaten. Iedereen mag een exemplaar van het geopende kasboek houden. Deze volledige kopie van de blockchain wordt een volledige node genoemd.

Maar hoe zorg je ervoor dat elke deelnemer in het netwerk een identiek exemplaar van het kasboek heeft? Dit is waar de mijnwerkers binnenkomen. Deze houden het netwerk up-to-date en controleren het. Om een ​​transactie te bevestigen, moet eerst worden gecontroleerd of deze geldig is; Dus of de afzender genoeg geld heeft. Ten tweede moet de miner een sleutelcode berekenen waarmee hij de transactie in zijn kasboek kan invoeren. Hier komt de proof-of-work-methode om de hoek kijken. Want voor de oplossing is een bepaalde rekenkracht nodig. Als de code wordt gevonden, wordt de overboeking in het kasboek van de mijnwerker ingevoerd. De code, ook wel de hash-waarde genoemd, wordt vervolgens naar alle volledige knooppunten in het netwerk verzonden. Elke kopie van de blockchain blijft dus identiek. De eerste miner die de transactie op deze manier verifieert, ontvangt een beloning in de vorm van bitcoins.

De waarde van de bitcoin kan van minuut tot minuut anders zijn, en kun je live bekijken in de Bitcoin koers euro, dus ten opzichte van de euro.

Door Net Vind