Een metalen hekwerk of afrastering heeft een klassieke, eigentijdse esthetiek en is moeiteloos te onderhouden, zodat u lang van uw hekwerk kunt genieten! Zet uw eigen metalen tuinhek op met behulp van onze stap-voor-stap handleiding. In de handleiding begrijpt u hoe u het project voorbereidt, poorten installeert en uiteindelijk het hekwerk maakt. Mouwen opstropen en aan de slag!

In kaart brengen van omheining en poort

Breng eerst de omheining en de plaats van de poort in kaart. Meet vervolgens met een meetlint de afstand van de benodigde palen, met een maximum van 2,5 meter, en noteer waar de omheining op de muur moet beginnen. Span vervolgens een metseltouw langs het verloop van het hek en plaats een vierkant tussen het huis en het touw, zodat het loodrecht op de muur staat. Plaats een extra stuk van de beoogde lengte, bevestig het aan een piketpaal en sla het in de grond. Als je hier toch vanaf ziet kan je ook hekwerken laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf.

Voor het meten van langere afstanden is een meetlint nuttig. Trek op het geplande kruispunt een touw, loodrecht op het eerste, volgens dezelfde procedure. Om de paalgaten te maken, gebruikt u een grondanker om het midden van het gat aan te geven. U kunt ook een stuk tape aan het touw bevestigen.

Hoogteverschillen bepalen

Om eventuele hoogteverschillen te bepalen kunt u het beste een slangwaterpas gebruiken. Dit houdt in dat de met water gevulde slang van het begin tot het einde van het gebied wordt uitgelegd en aan beide kanten omhoog wordt gebogen. Het waterniveau moet aan beide kanten gelijk blijven. Noteer de hoogtes aan beide kanten, bijvoorbeeld op de muur van het gebouw en een houten pin met gleuf. Meet vanaf deze merktekens de afstand tot de grond, om snel uit te zoeken of het terrein hoogteverschillen vertoont en of de omheining aan het terrein moet worden aangepast.

Montage van de onderdelen

Monteer de poort volgens de instructies met plaatijzers om de twee deuren aan de poortpalen te bevestigen. De profielcilinder moet als laatste in het slot worden geplaatst. Plaats de geassembleerde poort op de montageplaats.

Bevestig de verbindingsstrips aan de buitenkant van de poortpalen waar de poortstukken later aan vastgemaakt zullen worden.

Om de poort te installeren moeten twee steungaten worden gegraven. De afstand tussen de gaten wordt bepaald door de ruimte tussen de poortpalen.

Maak de gaten 40 cm x 40 cm en 80 cm diep. Leg het koord halverwege aan de buitenkant van de poortpaal. Dit kan later nauwkeurig gepositioneerd worden.

Leg een 10 cm diepe laag drainagegrind in de paalgaten. Dit voorkomt dat de palen corroderen en dient tevens voor de afwatering. Het kan ook worden gebruikt om de paalhoogte aan te passen.

Steek de eerste paal met de deurvleugel in het gat en plaats schuin hout of constructiewiggen onder het hek. Stel met behulp van de waterpas het hek af op het koord en zet het vast met de schuine houten latten.

Plaats de tweede paal met deurvleugel op dezelfde manier. Verbind de deurvleugels met elkaar met behulp van houten latten om een stabiele verbinding te maken. Lijn de poort nogmaals uit op het koord en controleer alles met de waterpas. Zet ook de tweede deurvleugel vast met schuine houten latten.

Fundering maken met beton

Als de poort in een geschikte positie staat, meng dan het cement met water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik hiervoor een mixer. Stort het beton in het funderingsgat, waarbij u het cement doorboort zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen. Laat bovenop het cement voldoende ruimte over voor aarde en gras. Controleer de poort nogmaals met de waterpas en egaliseer het cementoppervlak met de troffel. Laat het cement drogen en vul de andere paalgaten.

Als het beton van het hek stevig is, begin je met het eerste hekwerkelement. Bevestig de gaaspanelen aan de paal. Heeft u een hoek? Laat dan het inzetstuk uitsteken voor de verbinding. Zet de schroeven op de tegenplaten en maak ze vast.

Zet de gaaspanelen neer met de paal, lijn ze uit met het touwtje en valideer het met de waterpas op de verbindingslijst op de poortpaal.

Bevestig de contraplaat tegen de verbindingslijst met de verbindingslijst op de poortpaal, zodat het inzetstuk ertussen wordt gehouden. Het eerste afrasteringselement is nu klaar.

Omheining afmaken

Ga verder met het volgende omheiningselement: monteer een paal met de tegenplaten aan de rechterkant van het gaaspaneel, zodat het inzetstuk een beetje uitsteekt. Deze kant zal de hoek vormen met het eerste schuttingelement. Uiteindelijk zullen beide palen van het hoekelement een paalgat delen.

Bevestig de tweede schuttingpaal tijdelijk aan het gaaspaneel met een ritssluiting aan het linker uiteinde.

Plaats het externe element in de paalopeningen, lijn het uit met het touw en zet het vast met twee houten latten. Beide palen van de hoekverbinding moeten in hetzelfde gat worden gestoken. Zet de uitsteeksels van beide dubbelstaafs schuttingdelen vast met twee of meer hoekverbindingen. Gebruik de waterpas om beide afrasteringselementen dubbel te controleren en bevestig vervolgens de schroeven op de hoekverbindingen.

Haal daarna het volgende schuttingelement en bevestig de staafmatten aan beide palen. Zet het hek element van binnenuit in de paal openingen. Gebruik de afstandhouder, duw deze tegen het aangrenzende gaaspaneel en bevestig de tegenplaat losjes. Gebruik twee latten om de mat aan het andere uiteinde te ondersteunen.

Lijn de mat uit met de waterpas en zet vervolgens de schroeven op deze palen stevig vast. Verwijder de kabelbinders van deze paal en controleer de rechtheid van de omheining nogmaals met het touwtje.

Meet voor het laatste afrasteringselement eerst de lengte van het laatste afrasteringselement en bereken hoe lang het laatste gaaspaneel moet zijn.

Verwering tegengaan

Om het hekwerk tegen corrosie te beschermen, bestrijkt u de snijvlakken met een speciale metaallak en laat u die drogen.

Graaf een gat voor de laatste paal, plaats vervolgens het hekwerk en zet het vast. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte laat tussen de muur van het huis en de paal, zodat de muur niet wordt beschadigd. Zodra de paal vastzit, vult u de fundering met beton en bedekt u de gaten met aarde of gras.

Zet een extra staander onder de poortdeuren in het midden. Graaf een gat dat even groot is als de steun, zet hem vast met twee houten planken en vul het gat vervolgens met cement. Zet de poortdeur vast en plaats de poortgrendel in de steun om ervoor te zorgen dat deze goed is uitgelijnd. Plaats ten slotte de profielcilinder in het slot.

Door Net Vind