Infraroodverwarming

Infrarood verwarming genereert warmte in de ruimte, maar op een heel andere manier dan conventionele convectieverwarming. Deze laatste verwarmt de kamerlucht, die dan in beweging komt.

De langgolvige infrarood C-stralen van een infraroodverwaming daarentegen verwarmen de ruimte zelf of alle objecten en oppervlakken daarin. Met andere woorden: alles wat zich in de buurt van de infraroodverwarming bevindt, slaat de warmte op en geeft deze vervolgens weer af aan de kamer.

Dit type kamerverwarming heeft duidelijke voordelen, ook al zijn de details belangrijk om te overwegen. Anders kunnen er nare verrassingen komen. Hieronder hebben we beide kanten voor je samengevat. Voordelen van infrarood verwarming Iedereen die infraroodverwarming ooit in actie heeft gezien, weet dat de warmte die het afgeeft totaal anders is dan die van convectieverwarming. Het is meer een aangename warmte, zoals een tegelkachel.

Bij correct gebruik scoort het infrarood verwarmingssysteem niet alleen punten op milieuvriendelijk en economisch vlak: het geeft elke ruimte een aangename sfeer.

Thermische output van een infraroodverwarming

Infraroodwarmte is ook vergelijkbaar met zonnestralen en heeft een overeenkomstig ontspannend effect. Vooral in de winter, als het vroeg donker wordt en je vaak moe en prikkelbaar van je werk komt, is de veronderstelde warmte van de zon in je eigen vier muren erg prettig. De warmtestralen zijn ook veel sneller voelbaar, zelfs als de op de thermostaat ingestelde temperatuur mogelijk nog niet volledig is bereikt. Omdat infraroodwarmte het lichaam binnendringt in plaats van het alleen van buitenaf te verwarmen. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is dit niet schadelijk voor je gezondheid, maar daarover later meer.

Kamerklimaat bij verwarming met infrarood

Vooral mensen die allergisch zijn voor stof of dierenhaar moeten denken aan verwarming met infrarood. Doordat er tijdens dit verhittingsproces geen lucht wordt opgewerveld, worden stof- en haardeeltjes niet constant verplaatst en kun je als allergielijder veel vrijer ademen. Tegelijkertijd is er geen ontwerp. “Doordat de lucht niet verplaatst wordt, blijft ook de luchtvochtigheid min of meer gelijk. Je kunt in de winter afscheid nemen van droge verwarmingslucht – en tegelijkertijd de slijmvliezen drogen. Dit vermindert weer het risico op verkoudheid Maar ook je ogen drogen bij infrarood verwarmingslucht veel minder snel uit dan bij convectieverwarming.”

Wat het binnenklimaat betreft, is één ding te zeggen over verwarming met infrarood dat het de kans op schimmel aanzienlijk vermindert. Doordat de warmtestralen overmatig vocht in de wanden voorkomen en zo de vorming van schimmel voorkomen.

Kostenfactor

Zo heftig als infraroodverwarmingssystemen en hun elektriciteitswerking door tegenstanders worden bekritiseerd, het valt ook niet te ontkennen: bij verwarming met infrarood betaalt u alleen voor de energie die u daadwerkelijk verbrandt. En omdat de warmte sneller wordt waargenomen en dankzij de resulterende thermische omhulsels veel langer in de kamer blijft, is de totale hoeveelheid benodigde verwarming minder.

Bericht bekijken

Ook mag niet worden ontkend dat infraroodverwarming geen onderhouds- en reparatiekosten met zich meebrengt. Bij andere verwarmingssystemen kunnen deze al snel oplopen tot enkele honderden euro’s – regelmatig. Hoewel er ook geen gratis infrarood verwarmingspaneel is, liggen de aanschafkosten ver onder de kosten van het installeren van een nieuwe olie- of gaskachel.

Milieubescherming door verwarming met infrarood

Uiteraard is dit voordeel alleen onder bepaalde omstandigheden gegarandeerd. Als u echter besluit om groene stroom te gebruiken of zelfs uw eigen stroom op te wekken met een fotovoltaïsch systeem, is infraroodverwarming zonder twijfel het meest milieuvriendelijke systeem. Olie- en gasverwarmingsinstallaties zijn immers nog steeds afhankelijk van eindige grondstoffen en dus allesbehalve duurzaam.

Gebruikscomfort van een infraroodverwarming

Zelfs de meest koppige infrarood tegenstander moet toegeven: praktischer kan het niet. Want een infraroodverwarming is klaar voor gebruik zodra hij stroom krijgt. Dus als het infraroodpaneel is geïnstalleerd en aangesloten, kan het ook verwarmen. Infrarood verwarming kan natuurlijk net zo snel worden verwijderd. Dit maakt ze ook een zeer praktische optie voor alle kamers die slechts enkele dagen of uren per jaar worden gebruikt. Een vakantieappartement, uw eigen hobbyruimte of de logeerkamer kunnen snel worden uitgerust met individuele infraroodverwarming – als hoofd- of bijverwarming. Last but not least speelt ook optiek vaak een rol: infrarood verwarmingselementen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, en de gemiddelde convectiekachel kan dat nauwelijks bijhouden. Een pluspunt is dat de radiatoren doorgaans erg vlak en ruimtebesparend zijn.

Door Net Vind