Trouwringen

Gouden ringen worden vaak gekozen als trouwring, maar veel stellen weten vooraf niet dat gouden ringen sterk verschillen in kleur, werkelijk goudgehalte en dus hun waarde, afhankelijk van de legering. We geven een overzicht van de meest voorkomende goudlegeringen en hun eigenschappen.

Legeringen van gouden ringen

De bekendste goudlegeringen zijn geel goud, wit goud en rood goud. Wat zijn de eigenschappen van deze legeringen en hoe zijn ze samengesteld?

Geelgoud: Geelgoud is de absolute klassieker onder de goudlegeringen en maakt, zoals de naam al doet vermoeden, indruk met zijn geelgouden kleur. Deze bestaat uit de componenten fijn goud, zilver en koper, waarbij de verhouding zilver en koper idealiter 1:1 is. Door de verschillende weging van het fijne goudgehalte kan een lichtgele toon of een diepgele toon die overgaat in oranje worden geproduceerd.
Witgoud: Ringen van witgoud lijken op zilveren ringen. Witgouden ringen zijn echter van hogere kwaliteit en daardoor ook duurder dan zilveren ringen. In tegenstelling tot zilver is bij witgoud de kans op oxidatie veel lager waardoor er op lange termijn geen verkleuring optreedt. Witgoudlegeringen kunnen uit verschillende materialen worden verkregen.
Palladium-wit goud, dat bestaat uit fijn goud, zilver en palladium, wordt meestal gebruikt voor sieraden.
Rood- en roségoud: net als geelgoud bestaat rood goud uit fijn goud, zilver en koper. De goudlegering krijgt een roodachtige kleur wanneer het kopergehalte hoger is dan het zilvergehalte van de legering. Afhankelijk van de weging van de verschillende componenten kan een andere roodtint worden gegenereerd. Voor een roestrood goud moet het kopergehalte domineren. Om het zilverroze roségoud te produceren, moet er een relatief hoog zilvergehalte zijn.

Vanzelfsprekend kun je in alle kleuren een diamant laten zetten, want dat hoort ook een beetje bij een bruiloft.

De fijnheid van gouden ringen

Zoals reeds beschreven, varieert het aandeel fijn goud in gouden ringen afhankelijk van de legering. Typische fijnheidsclassificaties zijn 333, 585, 750 en 900 goud. De cijfers geven het percentage fijn goud in per duizend aan. Met 900 goud bestaat de goudlegering voor 90% uit fijn goud. Een geelgoud van 750 of 900 heeft bijvoorbeeld een zeer rijke gele kleur door het hoge aandeel fijn goud. Hoe hoger de fijnheid, hoe duurder de sieraden en hoe kleiner de kans dat de sieraden na verloop van tijd gaan oxideren en verkleuren. Dus als u op zoek bent naar een waardevolle en lange trouwring, kies dan voor een gouden ring gemaakt van een legering van 585 of hoger.

Door Net Vind